Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2022 18:43 - Пандемия 2020 а ла Пратчет
Автор: nedieu Категория: Забавление   
Прочетен: 1005 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

2020:

Мисля си, ако сър Тери Пратчет бе още жив дали нямаше вече да приключва поредната книга за Света на Диска с име "Пандемия"?

Представям си Анкх-Морпорк под карантина, заради върлуващият Ахатовоимперски вирус. Жива душа няма по улиците, само съмнителните и откровено престъпните обитатели на Сенките, комай 90% от населението на града.
Капитан Керът с маска, брандирана с малка коронка, раздава глоби на джуджета, гоблини и троли, запиващи след комендантския час. Освен него на смяна са само немъртвите и неживите членове на Градската стража. Останалите си стоят по домовете и игратя на ТУП или си пилят нервите с домочадието. Феодалните старци в Невидимия университет работят по магия за борба срещу вируса.
В квартала на джуджетата производствата на сечива и оръжия трескаво се пренастройва за изработка на маски и ръкавици от сухожилия от Юбервалдски залежи от Петия слон.
Гномите усърдно полират с дезинфектант, производство на Краля на Златната река, грапаво-шуплестата, лепкаво-слузесто-жилава и поддаваща, а на моменти и отвръщаща, но завидно твърда повърхност на река Анкх.
На ъгъла на Невидимия университет и улицата на Шивачките се е облегнал Диблър ССПГ и при преминаване на поредния минувач дискретно, но светкавично разтваря със замах левия пеш на протритото си обезцветено от годините пардесю, а оттам се подават разноцветни басмени маски за лице, целите в лекета, домашно производство (вероятно съседката още не е открила липсата на прострените на тела дългогодишни и позахабени лятна рокля и престилки, както и ластиците от кюлотите, а пръстите на най-великия свободен предприемач в Света на Диска са целите надупчени от игла...). Той настойчиво ги предлага за по 70 кинта парчето: "Екстра качество, брат! От личните запаси на Патриция! На цена под най-ниската ти ги давам и сам си прерязвам гърлото! шъ знайш! ъъъ, а за 69?"... А новопристигналите в града, които имат толкова малко късмет, че да попаднат първо на него преди да са ги пребили и ограбили, т.е. преди да си изградят нужния за оцеляването тук имунитет, и които са толкова доверчиви, че да си купят от стоката му, могат да бъдат засечени в близките улици да драскат лицата си в нокти в неистови опити да откъснат маската от лицето си преди да са им изтекли очите от миязмите й...
Лорд Ветинари всяка вечер дава пресконференция, която се излъчва пряко по Щракалките, като обяснява какви нови обсъждания са направили с колегите му от Юбервалд, Сто лат, Сто Хелит, Сто Кериг и Ланкър. Как са влезли в контакт с Куирм, Псевдополис и даже са получили помощ и подкрепя от Ахатовата Империя на Уравновесяващия континент, която вече се е повъзстановила от вируса, избухнал първо в нея. Изказва изключителна оценка за маските и ръкавиците, изпратени от Ахатовия император, най-вече поради факта, че всяка една от изпратените милиони бройки е индивидуално икрустирана с тежки скъпоценни камъни и дебели слитъци злато и сега е под ключ в неговите складове...
Всяка сутрин в 08.00 часа председателят на Анкх-Морпоркската Гилдия на Бръснарите-Хирурзи, в качеството си на председател на Кризисния щаб, обединяващ представители от собствената му гилдия, и тези на:
- Алхимиците,
- Убийците,
- Крадците, джебчиите, взломаджиите и отдалечените продажби,
- Търговците и продавачите,
- Занаятчиите,
- Счетоводителите и лихварите,
- Просяците,
- Оръжейниците,
- Съвета на църквите, храмовете, свещените горички и големите омниански скали
- Невидимия Университет,
дава кратък брифинг с последни новини относно развитието на епидемията в града и околностите. След приключване на брифинга обикновено открива, че някой му е тафил маската или ръкавиците, а най-често и двете.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nedieu
Категория: Забавление
Прочетен: 19399
Постинги: 16
Коментари: 2
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930